Piece gastronomiczne – co warto o nich wiedzieć?

piec konwekcyjno parowy

Punkty gastronomiczne wymagają nieco innego pieca do przygotowywania potraw. Musi być on wydajny, duży i wielofunkcyjny. Co wyróżnia klasyczny piec gastronomiczny od innych, znacznie tańszych i „domowych” produktów?

Wielofunkcyjność

Piece gastronomiczne doskonale nadają się do przygotowywania… wszystkiego. Można w nich przygotowywać pieczywo, ciasto, drób a nawet warzywa. Wszystko jest sterowane z wygodnego panelu, który najczęściej ma formę dotykowego wyświetlacza LCD.

Para wodna

Piece konwekcyjno parowe mają jeszcze jedną funkcję z której często nie zdajemy sobie sprawy. Chodzi o szybkie wytwarzanie pary, którą można wykorzystać na przykład do gotowania na parze różnych potraw a szczególnie – drobiu i warzyw. Na jakiej zasadzie tworzy się tu para? Woda doprowadzana z instalacji zewnętrznej jest wprowadzana na specjalny wentylator, którego zadaniem jest rozprowadzenie ciepłego powietrza. Sam wentylator jest bardzo gorący co sprawia, że w ten sposób powstaje duża ilość pary wodnej.

Timer

Klasycznym elementem każdego pieca gastronomicznego jest oczywiście timer. Pozwala on na ustawienie czasu, po upływie którego nasz piec ma się automatycznie włączyć lub wyłączyć. I choć taka funkcja jest dostępna w klasycznych piecach gazowo – elektrycznych, to w przypadku pieców gastronomicznych jest ona znacznie bardziej rozbudowana.

Termostat

Większość pieców gastronomicznych posiada charakterystyczny termostat. Jest to urządzenie elektroniczno – mechaniczne, które reguluje temperaturę wewnątrz pieca od kilkudziesięciu, do nawet 300 stopni Celsjusza. Pamiętajmy, że piece gastronomiczne muszą generować bardzo wysoką temperaturę, niezbędną do szybkiego przygotowania niektórych potraw.

Piece gastronomiczne o charakterze konwekcyjno – parowym to doskonałe, wielofunkcyjne narzędzia, które gwarantują nam przygotowanie wielu potraw i to jednocześnie.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym GastroProfit.pl