Kuchnia z tradycją

jagodzianki

Słodkości są tym, co najbardziej lubimy. Czasem ktoś nam próbuje wytłumaczyć, że słodkości nie są zbyt zdrowe, ale zazwyczaj nie słuchamy tego typu tekstów. No bo czymże były nasz świat bez tej odrobiny przyjemności? Nawet będąc na restrykcyjnej diecie, człowiek czasem sięga po zakazane przyjemności. I w sumie nic w tym złego, o ile ma miejsce ten sławny umiar.

W dzisiejszych czasach powstało wiele fantastycznych cukierni ale też na rynku trzymają się te, które od dawna funkcjonują z pełnym powodzeniem. Najczęściej są to przedsiębiorstwa rodzinne, gdzie receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W każdym czasie jednak powodzeniem cieszą się stare jak i nowe przepisy na ciasta. Bywają okresowe mody na szczególny rodzaj deserów i ciast. Jedne przemijają i nikt o nich nie pamięta oprócz pojedynczych pasjonatów. Drugie na dobre zadomawiają się w rodzimej tradycji. Tak był z deserem Tiramisu. Ten znany włoski deser jest już dostępny prawie w każdej szanującej się cukierni. Występuje pod wieloma postaciami i jest wiele razy modyfikowany. W sumie to bardzo dobrze, bo nie grozi nam nuda.

W naszej tradycji każdy pamięta coś słodkiego z czasów gdy był dzieckiem. Może wtedy faktycznie wszystko było smaczniejsze a może po prostu nasza pamięć idealizuje również te wspomnienia. Nie wiadomo. Można zaryzykować stwierdzenie, że kiedyś było zdrowiej, albowiem produkty bywały naturalne i nie wzmocnione polepszaczami. Ale nie dajmy się wmanewrować w jakąś dziwną ideologię.

Dziś też powstają przepisy na ciasta i desery, które są w pełni zdrowe robione tradycyjnymi procedurami. Może nie są to najtańsze produkty, ale przecież za jakość się płaci i nie jest to zasada właściwa tylko dla tej gałęzi przemysłu. Ponadto zazwyczaj za dzieło, w które wkłada się pasję i serce, trzeba zapłacić więcej.