Wyposażenie kuchni w restauracji – nie lada wyzwanie!

meble ze stali nierdzewnej

Decydując się na prowadzenie własnej restauracji, trzeba pamiętać o wielu szczegółach. Wystrój sali dla gości, menu i nazwa to nie wszystko. Jednym z najważniejszych elementów jest odpowiednie wyposażenie kuchni!

Przede wszystkim warto zainwestować w profesjonalne urządzenia gastronomiczne. Powód jest jeden: w restauracji to kuchnia jest najbardziej eksploatowanym miejscem i warto wyposażyć ją w sprzęt z najwyższej półki. Tańsze zamienniki często mają gorszą jakość. Szybko może okazać się, że trzeba je naprawiać, bądź całkiem wymieniać. To generuje dodatkowe i zupełnie niepotrzebne koszta.

Standardem w kuchni restauracyjnej stają się meble ze stali nierdzewnej (od krakgastro.pl). Producenci przekonują, że wyróżnia je trwałość i solidne wykonanie. Ponadto są bardzo łatwe w codziennym utrzymaniu. Na rynku jest dużo firm, zajmujących się produkcją i dystrybucją takich mebli. Co więcej, są tworzone na zamówienie, zatem rozmiar poszczególnych elementów możemy dopasować do możliwości naszej kuchni.

Meble to dopiero początek. Profesjonalna kuchnia musi być w końcu wyposażona również w odpowiedni sprzęt, umożliwiający kucharzom tworzenie nawet najbardziej skomplikowanych dań. W tym miejscu z pomocą przychodzą piece konwekcyjno parowe. Są wyjątkowo pożądane przez szefów kuchni, ponieważ łączą w sobie kilka funkcji. Umożliwiają pieczenie, blanszowanie, gotowanie na parze, czy gotowanie w niskiej temperaturze. Oczywiście, wyposażenie restauracji w taki piec to z jednej strony duża inwestycja, z drugiej – spora oszczędność miejsca i kosztów.

Przedsiębiorcy, decydujący się na prowadzenie lokalu gastronomicznego muszą zdawać sobie sprawę z długiej listy przeszkód do przebrnięcia. Wyjątkowo kosztowna i czasochłonna jest aranżacja kuchni, dlatego taką inwestycję warto odpowiednio przemyśleć i – co najważniejsze – zaplanować.