Jak wybrać dobre tekstylia hotelowe?

Tekstylia hotelowe muszą spełniać kilka podstawowych warunków, innych niż te stosowane w domu. Należy pamiętać o tym wybierając obrusy dla restauracji hotelowej czy pościele do hoteli.  Wysokiej jakości pościel powinna być wykonana z bawełny. Najlepsza jest ta o gramaturze w zakresie 12-160g/m2. Jest ona wytrzymała, ale i miękka dotyku i delikatna. Dobrze sprawdzają się pościele gładkie lub z delikatnym wzrokiem, który nie rzuca się w oczy.

Rozmiar pościeli zależy oczywiście od wymiarów łózka – na łóżko pojedyncze można wybrać poszwę o szerokości ok. 140-160cm, na łózko podwójne 220 cm. Standardowa długość to 200cm. Natomiast rozmiar poduszki jest dowolny. Najpopularniejsze są te 70x80cm, ale rośnie zainteresowanie także na inne. Prześcieradło, jeśli zostało dobrze wybrane, powinno dać zawinąć się pod materac zakrywając w ten sposób wszystkie widoczne jego strony.
Najlepszym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem jest wybranie pościeli uszytej na „zakładkę”. Rzadziej stosowane są zapięcia na guziki lub zamki błyskawiczne, gdyż w czasie częstego prania i prasowania mogą się w łatwy sposób zniszczyć lub zgubić.

 

hotel
Istotnym elementem pościeli może być nieduży haft np. z jego logo – podnosi to niewątpliwie jego prestiż i zapobiega przypadkowemu jej zgubieniu. Warto także pamiętać o tym, że prawidłowo dobrana pościel musi odpowiadać wymiarom maksymalnym kołdry i poduszki. Jednak materiał po praniu może się nieznacznie skurczyć, co jest naturalną właściwością bawełny. Trzeba o tym pamiętać w momencie dokonywania zakupu. Jeśli chcemy zachować jednolita kolorystkę pościeli w całym budynku warto zaopatrywać się tylko u jednego, stałego producenta.

 

hotel4
Równie istotny jest wybór obrusów do restauracji hotelowej – Najczęściej wybiera się obrusy plamoodporne, które nie wymagają wcześniejszego wygotowania, tak jak te wykonane z bawełny. Nie niszczą się one mimo częstego prania i są stosunkowo tanie. Pokryte są wykończeniem teflonowym. Zapewnia ono wysoką trwałość mechaniczną tkaniny oraz sprawia, iż zabrudzenia nie wnikają głęboko we włókna. Ich wada jest jednak mały wybór w kwestii wzorów i kolorystyki. Najczęściej występują w kolorze białym lub kremowym, rzadziej zielonym i bordowym.  Idealny obrus powinien być łatwy w praniu i prasowaniu, elegancki i charakteryzować się niską kurczliwością (do 4%). Najwięcej tych cech mają właśnie obrusy plamoodporne, są jednak mniej efektownie niż te wykonane z bawełny. Pewnym kompromisem są tutaj obrusy z bawełny i domieszką poliestru. Tkanina ta jest trwała i ładnie prezentuje się na stole. Poliester ma właściwości hydrofobowe i nie wchłania wody. Obrusów takich nie wolno krochmalić, zresztą tak samo jak bawełnianych.

 
Jeśli zwracamy uwagę na tekstylia hotelowe warto zainwestować w obrusy ekologiczne tzn. nie zawierających formaldehydów, które są substancjami rakotwórczymi. Na rynku obecnie jest bardzo szeroki wybór wzorów i kolorów obrusów restauracyjnych, zwłaszcza tych wykonanych z bawełny. Jeśli w restauracji są piękne np. drewniane stoły można z nich zrezygnować i użyć tylko bieżników lub serwet.