Mąka bezglutenowa – jak zrobić?

produkty nie zawierające glutenu

Gluten jest produktem, szkodliwym dla tych, którzy go nie tolerują. Osoby, które nie są uczulone właściwie bez przeszkód mogą dostarczać organizmowi ten produkt, ale osoby uczulone muszą strzec się, ponieważ spożywanie go prowadzi do przykrych skutków. Na nieszczęście dla uczulonych masa artykułów spożywczych mieści w sobie gluten, dlatego warto nabywać takie produkty w miejscach, sprzedających typowo produkty nie zawierające glutenu. Można się też pokusić o przygotowywanie artykułów bezglutenowych w domu. Niektóre rzeczy można przygotować szybko, a inne wolniej, ale można oszczędzić pieniądze. Dlatego opłaci się spróbować nauczyć się samemu produkty nie zawierające glutenu.

W Internecie notorycznie pojawia się kwestia: jak zrobić mąkę bezglutenową? Rozwiązań jest dużo gdyż tę mąkę można przyrządzić różnymi metodami. Ważne jest, do jakiego celu zamierzasz użyć mąki. Możesz ją wykorzystać do naleśników, domowego makaronu, chleba, i do mnóstwa innych potraw. Najczęściej mąkę bezglutenową wykonuje się miksując inne mąki, które glutenu nie zawierają, między innymi mąkę kukurydzianą z ryżową.

Najlepsze przepisy na mąki bezglutenowe odnajdziesz u Olgi Smile. W mediach czy książkach można znaleźć bez liku recept, jak zrobić mąkę bezglutenową samodzielnie. Zazwyczaj są łatwe w sporządzaniu, ponieważ należy tylko dobrze zmielić na przykład ryż do konsystencji mąki. niektóre są trudniejsze – na przykład mąka kokosowa – gdyż wiórki kokosa należy namoczyć na noc, a następnie przelać wrzątkiem, by je całkiem odtłuścić, po czym trzeba je ususzyć i dopiero po tych czynnościach trzeba je zmielić na mąkę w blenderze. Mimo to i tak powinno się przeznaczyć na to trochę czasu i zaoszczędzić pieniędzy.